Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΗΝ ΒΙΕΝΝΗ


  Είναι ωραία να επισκεφθεί κανείς την Βιέννη τον Μάιο ή τον Νοέμβριο ή οποιοδήποτε μήνα του έτους. Κάθε εποχή έχει τη χάρη της στην πόλη. Η Βιέννη αποτελεί την πρωτεύουσα στην Αυστρία. Η πόλη είναι η πιο μεγάλη στη χώρα και συνιστά την καρδιά του πολιτικού, πολιτισμικού κι οικονομικού γίγνεσθαι. Η Βιέννη λέγεται ότι έχει την καλύτερη ποιότητα ζωής στον κόσμο.

  Οι βασικές βιεννέζικες βιομηχανίες καταγίγνονται με την κατασκευή μηχανημάτων, χημικών προϊόντων, επίπλων, πορσελάνων κι υαλικών. Σπουδαίος οικονομικός παράγοντας αποτελεί ο τουρισμός. Η Βιέννη συνιστά πόλο έλξης τουριστών για τα πολυάριθμα και πλούσια έργα τέχνης, ιστορικά μνημεία, αξιοθέατα και μουσεία της. Αρκετοί τουρίστες περνούν τον χρόνο τους σε τούτο τον τόπο την εποχή των Χριστουγέννων κι επισκέπτονται τις χριστουγεννιάτικες αγορές.

  Κάποια από τα ιστορικά μνημεία των αυτοκρατόρων στην Βιέννη είναι η Μαρία Θηρεσία, ο Φραγκίσκος Ιωσήφ Α', η Μαρία Αντουανέττα, η γυναίκα του Φραγκίσκου Ιωσήφ κι η Σίσσυ.

  Η αυστριακή πόλη έχει χτιστεί ανάμεσα στον Δούναβη, στα ανατολικά και στα δυτικά των δασικών υψωμάτων. Συνιστά ένα κομβικό σημείο στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη. Είναι ένα σπουδαίο λιμάνι του Δούναβη, μια κι είναι στην διασταύρωση δύο μεγάλων φυσικών οδών της Κεντρικής Ευρώπης.

  Η Βιέννη ιδρύθηκε περί το 500 π.Χ., και στην αρχή ήταν κελτικός οικισμός. Το 15 π.Χ., η πόλη ήταν συνοριακή, είχε το όνομα Βιντομπόνα κι αποτελούσε προπύργιο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας έναντι των γερμανικών φυλών του Βορρά.

  Ο Αυτοκράτορας Μανουήλ Α΄ Κομνηνός έδωσε την ανιψιά του Θεοδώρα Κομνηνή ως σύζυγο στον Ερρίκο Β' Μπάμπενμπερκ. Ο τάφος της Θεοδώρας είναι στην Κρύπτη του Σότενστιφτ, στο μοναστήρι στην καρδιά της πόλης, του οποίου ήταν κτήτορες η ίδια κι ο άνδρας της.

  Τον Μεσαίωνα η πόλη υπήρξε το κέντρο της δυναστείας Μπάμπενμπεργκ. Το 1440 ήταν το κέντρο της δυναστείας των Αψβούργων. Έγινε η πρωτεύουσα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Ήταν η καρδιά για τον πολιτισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες και τη μουσική.

  Οθωμανοί εισέβαλαν στην Ευρώπη τον 16ο και τον 17ο αιώνα και δύο φορές σταμάτησαν έξω από την πόλη. Η Βιέννη πολιορκήθηκε το 1529 και το 1683. Το 1784, η Ελληνική εφημερίδα Εφημερίς κυκλοφόρησε στην πόλη. Από αυτή την εποχή η Βιέννη υπήρξε η αφετηρία διάδοσης του καφέ στα ανατολικά της Ευρώπης.

  Το 1780 και για δύο έτη έζησε στην πόλη ο Έλληνας Διδάσκαλος του Γένους Ιώσηπος Μοισιόδακας. Μελέτησε στην Αυτοκρατορική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας, τύπωσε την Απολογία του και προετοίμασε την έκδοση του έργου Θεωρία της Γεωγραφίας.

  Το 1790 ο Ρήγας Βελεστινλής πήγε στην πόλη, όπου κι έκανε την επαναστατική του δράση. Εκεί ταξίδεψε με τον Αυστριακό βαρώνο, καταγώμενο από την Ελλάδα, Λάνγκενφελτ-Κιρλιανό, ο οποίος τον έφερε σε κοινωνία με ομογενείς. Στην πόλη συνεργάτες του ήταν Έλληνες έμποροι και σπουδαστές. Εκεί τύπωσε ο Ρήγας τον Θούριο και την Χάρτα, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τον Αυστριακό λιθογράφο Φρανσουά Μίλλερ. Εκτύπωσε σε χιλιάδες αντίτυπα την επαναστατική προκήρυξη για να διανεμηθεί σε Έλληνες των φιλελεύθερων τόπων στα Βαλκάνια. Τύπωσε το Σχολείον των ντελικάτων Εραστών, το Φυσικής απάνθισμα, το Ηθικός Τρίπους, το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, τα Δίκαια του ανθρώπου, όπως και τον 1ο τόμο του Νέου Αναχάρσιδος. Ο Ρήγας ήλπιζε στην απελευθέρωση και την ενοποίηση των λαών στα Βαλκάνια και του Ελληνικού στοιχείου, το οποίο υπήρχε στην Ανατολή και τα ευρωπαϊκά κέντρα.

  Το 1796 ο Άνθιμος Γαζής έγινε ο εφημέριος του ιερού ναού του Αγίου Γεωργίου της Ελληνικής παροικίας. Ήταν σπουδαίος συγγραφέας, χαρτογράφος και διαφωτιστής. Αγωνίστηκε για τη διάδοση των ευρωπαϊκών ιδεών στην Ελλάδα. Το διάστημα 1799-1812 είχε συγγραφική κι εκδοτική δράση, εκδίδοντας πονήματα Ελλήνων και ξένων συγγραφέων, τα οποία μετέφρασε ο ίδιος. Ξεχωριστά είναι τα έργα του, η πεντάτομη Ελληνική Βιβλιοθήκη (1807), με βιογραφίες αρχαίων συγγραφέων, και το τρίτομο Λεξικό της Αρχαίας Ελληνικής (1809-1816). Το 1811, έπειτα από υπόδειξη του Αδαμάντιου Κοραή εξέδωσε στην αυστριακή πόλη το περιοδικό Ερμής ο Λόγιος, το πιο άξιο προεπαναστατικό έντυπο, όπου ο Γαζής σχολίαζε φιλολογικά γεγονότα και την ίδρυση πνευματικών ευρωπαϊκών κινημάτων. Ο Γαζής επιμελήθηκε το περιοδικό έως το 1814 και κυκλοφόρησε έως το 1821.

  Το 1805, η Βιέννη κατέστη η πρωτεύουσα στην Αυστριακή Αυτοκρατορία κι έπειτα στην Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία κι είχε σπουδαίο ρόλο στην ευρωπαϊκή και την παγκόσμια πολιτική, με την φιλοξενία του Συνεδρίου της Βιέννης το 1815.

  Το 1814 ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Άνθιμος Γαζής και σπουδαίοι Έλληνες ίδρυσαν την Φιλόμουσο Εταιρεία.

  Το 1918, έπειτα από τον καταστροφικό Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πόλη κατέστη η πρωτεύουσα της πρώτης Αυστριακής Δημοκρατίας. Το 1938 η Βιέννη προσαρτήθηκε στη Ναζιστική Γερμανία. Στο τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη νικήθηκε, έχασε τα πρωτεία και πρωτεύουσα έγινε το Βερολίνο. Το 1945, οι Σοβιετικοί κυρίευσαν την Βιέννη από τους Γερμανούς κι η πόλη έγινε η πρωτεύουσα. Χωρίστηκε σε τέσσερις ζώνες υπό συμμαχική διοίκηση. Στον Ψυχρό Πόλεμο, ήταν η βάση της διεθνούς κατασκοπείας στο δυτικό και το ανατολικό μπλοκ. Το 1976 λειτούργησε το Μετρό. Το 2008 στo στάδιο Έρνστ Χάπελ έγιναν αγώνες κι ο τελικός για το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου.

  Στο τέλος περίπου του 19ου αιώνος γκρεμίζονται τα ιστορικά κτίρια και χτίζονται νεοκλασικά μέγαρα και πολυκατοικίες.

  Εξέχοντα τουριστικά αξιοθέατα είναι η επιβλητική κυκλική λεωφόρος Ρίνγκστρασσε, τα μέγαρα, η Όπερα, το δημαρχείο, το κοινοβούλιο, τα μουσεία και τα παλάτια. Η πόλη χαράχτηκε από το 1858 μέχρι και το 1865.

  Χαρακτηριστικό εμπορικό δρόμο αποτελεί η Κέρντνερ Στράσε, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της πόλης. Εδώ ο επισκέπτης μπορεί να βρει καταστήματα τουριστικά, με είδη πολυτελείας. Η Μαρία Χίλφερ Στράσε διαθέτει καταστήματα κι εμπορικά μαγαζιά.

  Σπουδαία τουριστικά αξιοθέατα είναι τα αυτοκρατορικά παλάτια του Χόφμπουργκ και του Σένμπρουν, όπου λειτούργησε ο πρώτος ζωολογικός κήπος στον κόσμο, οι σχολές τέχνης, όπως της Αλμπερτίνα, του KunstHausWien και του Kunstforum, τα δίδυμα μουσεία, το Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και το Technisches Museum. Αξιόλογο αξιοθέατο αποτελεί ο επιβλητικός καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου, που είναι σημείο συνάντησης για αρκετούς. Αξίζει να επισκεφθεί κανείς τις οικείες, όπου έζησε ο συνθέτης Μπετόβεν, το νεκροταφείο του Αγίου Μαρξ και το κενοτάφιο του συνθέτη Μότσαρτ. Βασικές πολιτιστικές γωνιές αποτελούν το Μπούργκτεατερ κι η εντυπωσιακή και μεγαλεπίβολη Όπερα, η οποία προκαλεί θάμβος. Πιότερο το βράδυ μπορεί ο επισκέπτης να χαρεί την φωταγωγημένη Όπερα.

  Εξέχοντα αξιοθέατα συνιστούν το Μουσείο Leopold, με την ιδιωτική συλλογή, με έργα του 19ου αιώνος, όπως και με τα νεωτεριστικά, αυστριακά έργα τέχνης, το Σπίτι της Μουσικής, όπου εξηγείται ο ήχος με ένα διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο, η Ακαδημία Καλών Τεχνών, με τα σημαντικά έργα τέχνης από τους κλασικούς ζωγράφους από την Φλαμανδία, την Ολλανδία και την Γερμανία, το Μουσείο των Παπύρων, με τα εκθέματα από τον πιο παλαιό πάπυρο έως τα έγγραφα της ισλαμικής εποχής γραμμένα σε χαρτί από τον 13ο αιώνα μ.Χ. και το Θεματικό Πάρκο Πράτερ, με τον τεράστιο τροχό Riesenrad, ο οποίος χτίστηκε το 1896.

  Μπορεί κανείς να περάσει από την πλατεία Μιχαέλερπλατς, όπου υπάρχουν το Λως Χάους και το Καφέ Γκρίνσταϊντλ, το οποίο συνιστά σπουδαίο ιστορικό ορόσημο. Το 1910 έγινε η κατασκευή του από τον πρωταγωνιστή στην σύγχρονη αρχιτεκτονική, τον Άντολφ Λως, και προξένησε αντιδράσεις ένεκεν της αυστηρής εμφάνισης. Το αρχιτεκτόνημα είναι ένα άριστο, άρτιο πρότυπο για την απλότητα και την πολυτέλεια στην κλασσική αρχιτεκτονική. Ο φιλόσοφος Λούντβιχ Βιτγκενστάιν έκανε το σχέδιο κι έχτισε την σύγχρονη έπαυλη για την αδελφή του. Την σύγχρονη αρχιτεκτονική αντικρίζει κανείς στο Γκαζόμετρο, τον πύργο της χιλιετίας, τις κατοικίες Karl-Marx-Hof, το Hundertwasserhaus και την πόλη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σημεία τα οποία μπορεί ο περιηγητής να δει είναι το Γκλόριετ των Ανακτόρων Σένμπρουν, το θέατρο Μπούργκτεατερ στην κυκλική λεωφόρο Ρίνγκστρασσε, η Αλμπερτίνα, το Ρίζενραντ στο ιστορικό Λούνα Παρκ Πράτερ, το Γκρίχενμπαϊσελ, το Καφέ Τσεντράλ κι ο Ελληνορθόδοξος Καθεδρικός Ναός Αγίας Τριάδος. Ένα πέρασμα από το Μουσείο Μπλελβεντέρε καλόν είναι. Εδώ βλέπει κανείς τον πίνακα ζωγραφικής το φιλί του καλλιτέχνη Κλιμτ και την Τζοκόντα του Ντα Βίντσι. Ωραία είναι να δει κανείς τους κήπους του Μουσείου, έτσι όπως προβάλλονται μέσα από τα παράθυρα του Μουσείου. Ο περιηγητής μπορεί να περπατήσει μέσα στην οικεία της πριγκίπισσας Σίσσυ και να πάρει μια γεύση για το πως ζούσε μια πριγκίπισσα.

  Ορθόδοξες Εκκλησίες στην Βιέννη είναι ο ναός του Αγίου Γεωργίου, ο ναός της Αγίας Τριάδος, ο ναός του Αγίου Βλαδιμήρου και της Αγίας Όλγας κι ο ναός του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

  Αξίζει να λεχθεί πως η πόλη αποτελεί το κέντρο για διεθνείς οργανισμούς, καθώς είναι ο Οργανισμός εξαγωγών πετρελαιοπαραγωγών χωρών, η Διεθνής Οργάνωση Ατομικής Ενέργειας, ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη κι οι εγκαταστάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

  Στην Βιέννη χαίρεται ο επισκέπτης την ζεστή σοκολάτα με σαντιγί, τα σοκολατάκια Μότσαρτ, το στρούντελ, το σάχερ τόρτε και τα σνίτσελ. Από την πόλη αξίζει κανείς να πάρει ως αναμνηστικό δώρο ομπρέλα και κάτι κρυστάλλινο, σβαρόβσκι. Την περίοδο των Χριστουγέννων, οι εμπορικοί δρόμοι έχουν την τιμητική τους κι είναι στολισμένοι με εντυπωσιακά κρύσταλλα σβαρόβσκι.

  Γυναίκες κι άνδρες μπορούν να αγοράσουν ρούχα από τα καταστήματα στην Βιέννη. Στους εμπορικούς δρόμους ο επισκέπτης βρίσκει τους μεγάλους οίκους υψηλής ραπτικής.


  Η Βιέννη είναι μια ωραία πόλη. Αξίζει κανείς να την περπατήσει, να την γνωρίσει, να γευματίσει στα εστιατόρια και να πιεί καφέ στα γουστόζικα καφέ της. Στην Βιέννη οι θερμοκρασίες είναι σχετικά χαμηλές. Έχει μια δροσιά η πόλη που σε ξυπνά και σε αναζωογονεί. Ίσως μια φορά σε αυτή την πόλη να μην είναι αρκετή. Την δεύτερη φορά που επισκέπτεται κανείς την Βιέννη βρίσκει όμορφες γωνιές και απολαμβάνει ήρεμα τους περιπάτους.

Σύνταξη: Α. Τ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου